De Nieuwe MAN Truck Generation - The Smart Truck

MAN Truck & Bus introduceert voor het eerst in twintig jaar een geheel nieuwe truckgeneratie die helemaal is voorbereid op de veranderende eisen in de transportsector. De nieuwe smart truck-generatie van MAN zet de nieuwe norm als het gaat om de chauffeurswerkplek, digitalisering, connected assistentiesystemen en verbruik.

  • Revolutie van chauffeurswerkplek, digitale connectiviteit, assistentiesystemen en bergruimte;
  • Compleet nieuw design cabine (interieur en exterieur);
  • Standaard met full LED-verlichting;
  • Meer dan 10% brandstofbesparing en aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

De nieuwe MAN-truckgeneratie biedt alles wat ondernemers en chauffeurs nu en in de nabije toekomst wensen en verwachten van hun voertuig. Dat betekent de vertrouwde sterke eigenschappen van MAN, aangevuld met nieuwe technologieën die het dagelijkse werk vergemakkelijken. MAN richt zich daarbij vooral op de rust- en werkplek van de chauffeur en de efficiency en uptime van het voertuig.

Smart Cabin concept als ideale rust- en werkplek

De nieuwe MAN-truckgeneratie biedt chauffeurs maximaal comfort dankzij het Smart Cabin-concept. Hiermee zorgt MAN voor de ideale werkplek en draait alles om bedieningsgemak, comfort, digitalisering en connectiviteit. Voorbeelden zijn de virtual cockpit, het grootste 12,3 inch mediascherm in dit segment, de MAN SmartSelect-bediening en de belangrijkste smartphone-apps via Android Auto & Apple Carplay. 

Andere highlights van de cabine zijn het multifunctionele en verstelbare stuurwiel (met het grootste verstelbereik in de markt), een elektrische handrem geïntegreerd in het dashboard, een stuurhendel die veilig schakelen mogelijk maakt en een sterk verbeterde in- en uitstap. Deze belangrijke comfortverbetering biedt de grootste deuropeningshoek (89°) van alle truckmerken. Ook de instap is het laagst van alle truckmerken en de onderste twee treden zijn vast, volledig antislip en schoenreinigend. Eveneens zijn de stapafstanden verder aangepast. Wel zo comfortabel en veilig.

Ook rusten en slapen spelen een belangrijke rol in het Smart Cabin-concept. Denk daarbij aan een bed met lattenbodem, een optrekbaar hoofdeinde en 11 cm dikke matrassen. Daarnaast dragen een volautomatische airco, elektrische standairco, bijzonder veel opbergruimte, een draaibare Vario bijrijdersstoel, het 230V stopcontact en de MAN Driver App bij aan het comfort. 

Het optionele, volledig digitale instrumentenpaneel heeft een 12,3 inch kleurendisplay met hoge resolutie. Het centrale scherm toont informatie over de assistentiesystemen en indien van toepassing informatie over naderend verkeer.

Uniek: optimale bediening met MAN SmartSelect

Met MAN SmartSelect als het centrale Multi Media Truck (MMT) bedieningselement zet MAN dé norm op het gebied van bedieningsgemak voor de chauffeur. Uniek en baanbrekend in de truckwereld. Met MAN SmartSelect bedient de chauffeur alle benodigde functies waarbij zijn hand op een ergonomische polssteun rust. De MAN SmartSelect-navigatie wordt weergegeven op het MMT-display.

Met de SmartSelect-bedieningsknop, inclusief twee draairingen, is de chauffeur gegarandeerd van optimaal én veilig bedieningscomfort. Immers, in een rijdende truck is de SmartSelect-bediening veel veiliger dan de bediening van een touchscreen. 

Veel meer opbergruimte

De nieuwe MAN GX-cabine is groot en biedt nog meer leefruimte en aanzienlijk meer opbergmogelijkheden dan voorheen. De nieuwe MAN-truck biedt de chauffeur en bijrijder nóg meer ruimte om spullen veilig en makkelijk toegankelijk op te slaan. Voorbeelden zijn open compartimenten, opberglades, opbergschappen én multifunctionele planken met geïntegreerde bekerhouders. Bovendien hebben alle opbergvakken verwijderbare rubberen matten die onnodig rammelen voorkomen en makkelijk schoon te maken zijn. 

Groter zichtveld dankzij nieuwe buitenspiegelbehuizingen

De buitenspiegelbehuizingen zijn verkleind om het gezichtsveld te vergroten, vooral rondom de A-stijl, zónder het gezichtsveld naar achteren te beperken. Daarnaast zijn de spiegels verder naar achteren verplaatst. Ook het gezichtsveld naar voren is vergroot, onder andere door een verlaging van het dashboard. Het indirecte zicht is eveneens verbeterd door een andere vorm van de spiegelglazen. Tot slot heeft het nieuwe ontwerp van de spiegelbehuizing de aerodynamica ook nog eens verder verbeterd.

Nieuwe assistentiesystemen voor meer veiligheid en comfort

Diverse nieuw ontwikkelde assistentiesystemen als het geheel nieuwe Turn Assist, Traffic Jam Assist en Lane Change Assist maken het werk van de chauffeur veiliger en comfortabeler. 

Turn Assist zorgt er met behulp van radarsensoren voor dat personen in de dode hoek worden waargenomen tot een snelheid van 30 km/u. Lane Change Support (LCS) monitort tot een snelheid van 50 km/u de zijkanten van de truck, een unieke feature in dit segment. Bij het wisselen van rijbaan wordt de chauffeur geattendeerd op mogelijk gevaarlijke situaties middels de LED-waarschuwingslichten in de A-stijl aan bijrijderszijde óf de bijrijderszijde van de truck.  

ACC Stop&Go zorgt ervoor dat er automatisch een veilige afstand tot de voorligger wordt aangehouden, zelfs bij lage snelheden tussen 0 en 15 km/u. Het systeem van de nieuwste generatie remt de vrachtwagen indien nodig tot stilstand af. Een aanvulling op ACC Stop&GO is de Traffic Jam Assist. Deze kan worden ingeschakeld tot 40 km/u en neemt de chauffeur werk uit handen in files door zelfstandig de aandrijflijn, remmen en besturing aan te sturen. 

MAN AttentionGuard monitort continu of de chauffeur nog alert is door het aantal keren dat het voertuig van de rijbaan dreigt af te raken te registreren. Als de chauffeur niet meer bij de les is, volgt een duidelijke waarschuwing in het display. 

Aan het hoge veiligheidsniveau draagt ook de High Beam Assist bij, die voorkomt dat tegemoetkomend verkeer wordt verblind, terwijl de chauffeur tegelijkertijd een maximaal zicht heeft.

Full LED-verlichting

De nieuwe MAN Truck is standaard uitgerust met full LED-verlichting (grootlicht, gedimd licht, richtingaanwijzer, mistlicht, achterlicht, positielicht en dagrijverlichting). De LED-lampen hebben een levensduur van 15 jaar of 1,5 miljoen kilometer. Bovendien kent LED een lager stroomverbruik en biedt LED een betere verlichting van de weg met dim- en grootlicht, vooral in de randgebieden. Wel zo veilig, met name tijdens langere nachtritten.

Smart Efficiency concept: tot meer dan 10% brandstofreductie

De nieuwe MAN-truckgeneratie bespaart op lange afstanden tot wel 10% brandstof vergeleken met zijn Euro 6c-voorganger, dankzij een combinatie van nieuwe motoren, MAN EfficientCruise 3, verbeterde aerodynamica en een nieuwe achteras. Hiermee wordt eveneens een indrukwekkende C02-reductie gerealiseerd. 

Effectievere koeling motor

De frontlamellen zijn dusdanig aangepast dat de luchtstroomgeleiding door de radiator en langs de motor is verbeterd. Dit resulteert in een betere koeling van de motor en dus voor een lager brandstofverbruik.

MAN EfficientCruise 3

Dankzij verdere ontwikkeling van de GPS-ondersteunende cruise control, MAN EfficientCruise, verbruikt de nieuwe MAN-truckgeneratie nog eens 2,5% mínder brandstof. De nieuwe MAN EfficientCruise detecteert de karakteristieken van de weg en houdt nu ook rekening met de geselecteerde navigatieroute. De gekozen versnelling en rijsnelheid kan dus nóg beter worden aangepast aan een zuinige rijstijl. Dit zorgt voor minder tractie-onderbrekingen en bespaart dus extra brandstof. 

Betere aerodynamica

MAN heeft een scala aan maatregelen genomen om de luchtstroomgeleiding langs de cabine nog verder te optimaliseren. Zo leiden onder andere nieuwe spoilers, buitenspiegelhuizen, nieuwe frontlamellen, nieuwe dakspoilers en een nieuwe bumper tot een betere aerodynamica/cW-waarde. En dus een lager brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

Nieuwe achteras en snellere gearing

Een nóg hoger rendement wordt behaald dankzij de nieuwe, lichtere achteras met minder inwendige weerstand. Voor klanten die 60-serie banden of 90 km/uur rijden, is er met deze as ook een snellere gearing van 2,31 in plaats van 2,53 mogelijk (voor Europese inzet met maximaal 44 ton GTW).

Nieuwe motoren

Met de MAN Euro 6d-motorreeks, die al in 2019 werd geïntroduceerd en HVO geschikt is, profiteert de nieuwe MAN-truck van zijn enorme potentie in efficiency. In dit kader heeft MAN de MAN D26-motor volledig vernieuwd. Door tal van kleine verbeteringen is het mogelijk geweest om een hoger prestatieniveau te bereiken, het gewicht met ongeveer 70 kg te verlagen en het brandstofverbruik eveneens aanzienlijk te beperken. 

Het zescilindermodel met 12,4 liter cilinderinhoud is verkrijgbaar in de varianten 430 pk, 470 pk en 510 pk. Het bijbehorende koppel – respectievelijk 2.200, 2.400 en 2.600 Nm – is beschikbaar tussen 930 en 1.350 t/min. 

De volledig nieuw ontwikkelde D15-motor met negen liter cilinderinhoud en vermogens van 330 pk, 360 pk en 400 pk is bijzonder krachtig en bovendien zeer licht en robuust door zijn compacte ontwerp. De motor is de ideale aandrijfunit voor middelzware tot zware distributietransporten, maar ook voor eenvoudige transporten over lange afstanden. Door nieuwe constructiemethoden en materialen is hij ongeveer 230 kilogram lichter dan de D20-motor, die hij sinds de introductie van de Euro 6d-motorfamilie heeft vervangen. 

Het topmodel van de Euro 6d-motorenreeks, de MAN D38 met 540 tot 640 pk, is beschikbaar voor werkzaamheden met hogere prestatie-eisen, zoals het zware transport. De MAN D08-motor, die pas in 2018 op de markt kwam, wordt in de nieuwe, lichte MAN TGL en TGM ingebouwd. Hij is verkrijgbaar in vier- en zescilinderuitvoering. Deze zeer robuuste motor met vermogens van 160 tot 320 pk kenmerkt zich door zijn hoge efficiency en veelzijdigheid, én door zijn lage gewicht.